[ad_1]
ایسنا/گلستان یک مامای باتجربه گلستانی که هماکنون مسئول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان است از سختیها و چالشهای ماماها میگوید و معتقد است؛ تلخی و شیرینی مامایی زیاد است و فعالیت در این شغل عشق میخواهد.
ماما ضربان قلب آینده را میشنود و نوزاد اولین نگاه معصومش را به او هدیه میدهد، ماما اولین کسی است که با تحمل لحظههای دشوار، صدای گریه نوزاد را میشنود و نگاه پرمحبتش را تقدیم سیمای لطیف نوزاد میکند.
آن لحظهای که مادر برای به دنیا آوردن نوزاد پس از ۹ ماه مشقت و سختی، پراسترس و پرالتهاب است تنها دلخوشی و دلگرمیاش مامایی است که در کنار او ایستاده و گویا دستان پرمهر خدا را در کنار خود میبیند.
گرچه شاید مامایی سختیهای زیاد داشته باشد ولی میتوان، گفت یکی از شیرینترین شغلهای دنیاست. ۱۵ اردیبهشت ماه مصادف با پنج می که به عنوان روز جهانی ماما نامگذاری شده بهانهای شد تا پای صحبت عصمت خُنیا، مسئول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان و مامای توانمند و باتجربه گلستان که ۱۸ سال سابقه کار دارد و حدود ۱۲ سال در ستاد معاونت درمان در حوزه نظارت بر امور مامایی فعالیت میکند به گفتگو بنشینیم که در ادامه از نظر میگذرانید؛
خدمتی که مامایی را شیرین کرد
مسئول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان در گفتگو با خبرنگار ایسنا از تلخیها و شیرینیهای مامایی میگوید و اظهار میکند: در زمان تحصیل هیچ شناخت و علاقهای نسبت به رشته ماما نداشتم و خیلی اتفاقی و برای تحصیل در محل سکونت رشته مامایی را انتخاب کردم، برای همین در آغاز به کارم ترس زیادی نسبت به رشته مامایی داشتم. یادم میآید باید ساعتها بالای سر مادر باردار میایستادیم تا ضربان قلب نوزاد و انقباضات او را چک کنیم تا حدی که دچار افت فشار میشدیم اما وقتی تولد اتفاق میافتاد و مادر بعد از آن جیغ و فریاد، اشک شوق میریخت و نوزاد را در آغوش میگرفت تمام خستگیها از ذهنم پاک میشد.
عصمت خُنیا ادامه میدهد؛ هر چه که زمان میگذشت به رشته مامایی علاقهمندتر میشدم و وقتی دروس دانشگاه را میگذراندم و خدمات ماما به مادران باردار را میدیدم به این فکر میکردم چقدر میتوانم کمککننده باشم.
وی با بیان اینکه خدماتی که به مادران باردار ارائه میکردیم مامایی را هر روز برایم شیرینتر میکرد، میافزاید؛ وقتی در مراکز بهداشت حضور پیدا میکردم به عینه میدیدم که یک ماما میتواند حتی با یک کودک، زوج جوان و دیگر بانوان ارتباط بگیرد و به آنها مشاوره دهد اینجا بود که به توانمندیهای یک ماما پی بردم.
مسئول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با اشاره به اینکه ماماها هر روز باید توانمندی خود را افزایش دهند تا دورنمای خوبی داشته باشند، تصریح میکند؛ تلخ و شیرینیهای مامایی زیاد است اما با این وجود بهیادماندنیترین خاطرهام مربوط به زمان طرح و شروع به کار مامایی است.
خنیا، خاطرهای از دوران کاری خود تعریف میکند و میگوید؛ شروع کارم را در بیمارستان بندرگز گذراندم، آن زمان این بیمارستان زایشگاه بسیار کوچکی داشت که نیروها و متقاضیان آن کم بودند، یک شب که به تنهایی در بیمارستان شیفت بودم یک مادر با جثه درشت به بیمارستان مراجعه کرد و زایمان بسیار سختی هم داشت. یادم میآید نوزاد این خانم هم آنقدر وزن زیادی داشت که به سختی او را بغل میکردم، وقتی در حال رسیدگی به نوزاد بودم ناگهان یک صدای بلندی به گوشم رسید که یک لحظه تصور کردم مادر از روی تخت افتاده اما مادر دچار خونریزی شدید شده بود که بلافاصله پس از اقدامات انجام شده سریعا خونریزی قطع شد و مادر به حالت طبیعی برگشت.
فعالیت ۴۶۰ کارشناس مامایی در مراکز درمانی گلستان
وی به وضعیت استانگلستان در حوزه مامایی هم اشاره میکند و توضیح میدهد؛ در مجموع در بیمارستانهای خصوصی و دولتی ۴۶۰ کارشناس مامایی وجود دارد همچنین ۶۰۰ ماما در حوزه بهداشت مشغول فعالیت هستند البته تعداد ماماهای فعال در حوزههای خصوصی که دفاتر کار مامایی و یا بدون دفتر فعالیت دارند قابل پیشبینی نیست.
مسئول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان تاکید میکند؛ گرچه در استان گلستان، کمبودهایی در حوزه مامایی داریم اما تا حدی جبران شده و امیدوارم با ارتقای تشکیلات سازمانی، آمار ماماها در استان افزایش یابد.
خدمت ماماها به مادران باردار یکبهیک شود/ تعرفهگذاری خدمات مامایی بهزودی
خنیا معتقد است؛ برای کار کردن بر موضوع زایمان و موالید به منظور ترویج فرزندآوری باید روی خوشایندسازی زایمان هم کار کنیم که این کار به خدمت یک به یک مادر و ماما نیاز دارد، در واقع یک ماما باید بتواند در زمان کشیک تمام وقتِ خود را در اختیار یک مادر قرار دهد.
وی، خلا بیمه خدمات مامایی را یکی از چالشهای حوزه مامایی میداند و میگوید؛ خدماتی که ماماها به حوزه معاونت بهداشت و درمان ارائه میدادند تحت پوشش بیمه قرار نمیگرفت و این میتوانست در همه سطوح به ما آسیب بزند خوشبختانه با قانون جوانی جمعیت، این مهم در حال تعیین تکلیف است و به زودی تمامی خدمات مامایی تحت پوشش بیمه قرار میگیرد و تعرفهگذاری خدمات مامایی در حال انجام است.
مسئول امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان با بیان اینکه چالش دیگر حوزه مامایی سختی شرایط کار است، بیان میکند؛ در حالی که ماماها هر روزه در محیط کار خود آلودگی صوتی، سختی و فرسودگی را تجربه میکنند اما متاسفانه سختی شرایط کار مامایی حذف شد و همکاران از امتیاز بازنشستگی زودتر از موعد جا ماندند انتظار است مامایی جزو مشاغل سخت قرار بگیرد.
خنیا اعتقاد دارد؛ یکی از انگیزههایی که میتواند سعهصدر را به همکاران ماما هدیه دهد علاقه و عشق به کار است، در هر رشتهای اگر علاقه باشد فرد موفق خواهد بود اما در نبود علاقه، فرد علاوهبر خود به دیگران هم آسیب میزند.
وی بیان میکند؛ بیشترین دغدغه ماماها ترویج فرهنگ زایمان طبیعی است، اگر خانوادهای تصمیم به فرزندآوری میگیرد باید نسبت به شرایط فرزندآوری، بارداری و امثال آن مطالعه داشته باشد. خوشبختانه کلاسهای آمادگی زایمان خوبی در بخش دولتی و خصوصی در حال برگزاری است و خدمات این بخش ارتقاء پیدا کرده است.
انتهای پیام