انتخاب شقاوت یا سعادت در ماه رمضان
[ad_1]
ایسنا/خراسان رضوی رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی گفت: وجود زمینه سعادت انسان و دوری از شقاوت در ماه رمضان فراهم شده و بنده میتواند سعادت و شقاوت را به اختیار خود انتخاب کند.
حجتالاسلام محسن جهانگیری در گفتوگو با ایسنا درخصوص شان و فضیلت ماه مبارک رمضان در خطبه شعبانیه پیامبر(ص) اظهار کرد: رسول خدا(ص) بعد از آنکه فرمودند با نیت صادقه و قلوب پاکیزه از خدا بخواهید توفیق روزه و تلاوت قرآن بدهد، در ادامه جمله این آیه « فَإِنَّ الشَّقِیَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرَانَ اللَّهِ فِی هَذَا الشَّهْرِ الْعَظِیمِ» یعنی کسی که از غفران و رحمت خدا محروم شود در این ماه انسان شقی و به دور از سعادت خواهد بود را بیان کردهاند.
وی افزود: عبودیت و بندگی خداوند سعادتی است که پروردگار برای بندگانش رقم زده و شقاوت یعنی انسان دور از این سعادت باشد. خداوند انسان را خلق کرده تا او را بشناسد و عبادتش را به پا داشته تا بدین وسیله هم در دنیا و آخرت سعادتمند شود.
رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی تصریح کرد: اگر کسی به این فلسفه دقت نکند و گرفتار شقاوت شود از سعادتی که خدا در دنیا و آخرت رقم زده دور خواهد شد. یکی از این راههای رسیدن به سعادت در خطبه شعبانیه، دعا کردن و درخواست از خدا با نیت صادق و قلب پاک معرفی شده است.
جهانگیری ادامه داد: پیامبر(ص) کسی را بدبخت میداند که از غفران و رحمت خداوند محروم باشد، یعنی در این حالت بنده خود را از سعادت که همان دعا با نیت صادق و قلب پاک برای قبولی روزه و تلاوت قرآن است، محروم کرده و از آمرزش و غفران خداوند در ماه رمضان بینصیب مانده است.
وی توسل به درگاه ابدیت را برای اجابت دعا بسیار مهم دانست و عنوان کرد: اگر کسی سعادت میخواهد باید با شرایطی که برای اجابت دعا ذکر شده به پروردگار متوسل شود تا خداوند توفیق روزه و تلاوت قرآن را به او بدهد. خداوند اسباب سعادت و نجات را در این ماه عظیم فراهم فرموده و زمینه رسیدن به مقام بلند تقوا و استجابت دعا نیز آماده است. پس چه حیف است که از این فرصت غفلت کرده و عمل و عبادت در این ماه را بجا نیاورده و از غفران الهی غافل بمانیم.
رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی بیان کرد: پیامبر گرامی اسلام (ص) در ادامه خطبه فرمودند« وَ اذْکُرُوا بِجُوعِکُمْ وَ عَطَشِکُمْ فِیهِ جُوعَ یَوْمِ الْقِیَامَهِ وَ عَطَشَهُ». در آینده همه انسانها، صحنههایی بعد مرگ خواهند داشت که قابل مقایسه با دنیا نیست. بعد از برزخ، قیامت برپا میشود و بر اساس روایات مطرح شده همه گرفتار هستند، مگر اینکه خدای متعال به لطف و فضلش عنایت فرماید تا رها شویم.
جهانگیری خاطرنشان کرد: یکی از این گرفتاریها در قیامت گرسنگی و تشنگی است، آن هم در روزهای طولانی که بیش از هزار سالِ دنیایی طول میکشد و بنابر آیات قرآن، ۵۰ موقف در قیامت وجود دارد و هر موقف هزار سال که در مجموع ۵۰ هزار سال طول میکشد که انسان تغذیه شود و اگر خدا لطف نفرماید درد جانکاهی برای اوست که در دنیا برایش تصورش را نمیکرده است.
وی با بیان اهمیت روزهداری در دنیا، اظهار کرد: طبق فرموده پیامبر(ص)، زمانی که در دنیا روزه میگیرید یاد گرسنگی و تشنگی فوق العاده قیامت بیفتید که در آنجا جز فضل و عنایت خدا چیزی دست ما را نخواهد گرفت. از تقارن این دو جمله« وَ اذْکُرُوا بِجُوعِکُمْ وَ عَطَشِکُمْ فِیهِ جُوعَ یَوْمِ الْقِیَامَهِ وَ عَطَشَهُ» چنین استفاده میشود که اگر این ساعات و لحظات یک روز را برای خدا روزه گرفتید و مواظب مفطرات و مبطلات روزه بودیم در قبال این گرسنگی و تشنگی محدود دنیایی، خداوند به فضلش گرسنگی و تشنگی قیامت را از ما بر میدارد.
رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی گفت: بیشک انسان عاقل این ساعات محدود فناپذیر را به جای آن زمان طولانی و عجیب و غریب برای روزه گرفتن و تحمل گرسنگی و تشنگی انتخاب میکند که دچار آن همه سختی و گرفتاری بزرگتر نشود. همچنین پیامبر(ص) در ادامه فرمودند« وَ تَصَدَّقُوا عَلَی فُقَرَائِکُمْ وَ مَسَاکِینِکُمْ » این جمله متناسب با گرسنگی و تشنگی در ماه رمضان است. خیلی از انسانها در ایام عمرشان تغذیه مناسب دارند و از مواهب دنیایی برخوردارند و درکی از گرسنگی و تشنگی در ایام سال ندارند اما برخی هستند که به واسطه فقر و دست تنگی حتی یک وعده سیر هم نمیخورند مگر اینکه دیگران به آنها کمک و رسیدگی کنند.
جهانگیری ادامه داد: وقتی انسان در ماه رمضان روزه داری کند بیشتر حال فقرا را درک میکند، یعنی گرسنگی و تشنگی در ماه رمضان سبب میشود که به یاد فقرا و مساکین باشیم و به آنها کمک کنیم. از این رو پیامبر(ص) بر دادن صدقه و انفاق مال برای فقرا و مساکین تاکید بسیاری داشتهاند.
وی در بیان تفاوت فقیر و مسکین بیان کرد: فقیر خرج یک سال خود را ندارد و درمانده است، اما وضع مسکین از او هم بدتر است، چراکه خرج همان روز خود را هم ممکن است نداشته باشد. بنابر توصیه پیامبر(ص) وظیفه ما روزه داران است که از فقرا و مساکین دستگیری کنیم و انفاق و صدقه در همه ایام به ویژه ماه رمضان پسندیده است.
انتهای پیام