خبر جدید

سیل خیزترین شهر خراسان اعتباری برای لایروبی سازه‌های آبخیزداری ندارد

[ad_1]
خبرگزاری پورسینا

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری درگز گفت: به رغم اینکه شهرستان درگز یکی از سیل‌ خیزترین شهرهای خراسان رضوی محسوب می‌شود اما تاکنون هیچ‌گونه اعتباری برای لایروبی سازه‌های آبخیزداری تخصیص نیافته است.

جواد پهلوان‌زاده در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه وضعیت وقوع سیلاب در شهرستان به دلیل توپوگرافی منطقه، کوهستانی و پرشیب بودن در مواقع بارندگی بسیار شدید است، عنوان کرد: به صورت میانگین سالیانه شاهد وقوع ۵ تا ۶ سیلاب در شهرستان هستیم.

وی خاطرنشان کرد: اکثر خسارت‌هایی که براثر وقوع سیلاب به شهرستان وارد می‌شود مربوط به مزارع کشاورزی است. به دلیل پوشش گیاهی خوبی که در شهرستان داریم خسارت به مراتع براثر سیلاب کمتر از بخش کشاورزی بوده و در مراتع قشلاقی نیز خسارت‌ها بسیار کم و به ندرت است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری درگز عنوان کرد: چون هدف احداث سازهای آبخیزداری کنترل رسوب و سیلاب هستند عملاً خسارت وارده به سازهای آبخیزداری صفر است.

وی یادآور شد: در نقاطی که طرح‌های آبخیزداری اجرا شده چون سیلاب کنترل شده بیرون می‌آید بروز خسارت به حداقل رسیده است.

پهلوان‌زاده در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مهار سیلاب اظهار کرد: برای کاهش و پیشگیری سیلاب در منطقه مطالعات آبخیزداری و اجرای پروژه در ۱۱ حوزه شهرستان انجام گرفته است.

وی گفت: از نظر پروژه‌های آبخیزداری بند خاکی ۹ مورد، سنگ و ملات چهار مورد و اجرای گابیون بیش از ۱۵ هزار مترمکعب اجرا شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری درگز افزود: اجرای پروژه‌های بیولوژیک بیش از هزار هکتار شامل حوزه‌های خادمانلو، داغدار و پالکانلو منتظر تخصیص اعتبار است.

وی عنوان کرد: حدود سه یا چهار پروژه در شهرستان داریم که اگر تأمین اعتبار بشود در سال ۱۴۰۲ می‌توانیم آنها را اجرا کنیم. برای اجرای این تعداد پروژه به ۳ تا ۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

پهلوان‌زاده با اعلام اینکه در حال حاضر برای انجام مطالعات نیازمند تخصیص اعتبار هستیم، خاطرنشان کرد: از کل مساحت شهرستان حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد آن مطالعات آبخیزداری انجام شده و انجام باقی مطالعات منوط به تأمین اعتبار است.

وی تصریح کرد: متأسفانه تاکنون هیچ‌گونه اعتباری برای لایروبی سازه های آبخیزداری به شهرستان تخصیص نیافته است در صورتی که با توجه به سیل‌خیزی شهرستان جزء ضروریات است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری درگز افزود: هرچند اگر اعتباری برای لایروبی به شهرستان اختصاص یابد موجب عمر مفید و راندمان سازه های آبخیزداری افزایش خواهد یافت، ولی تاکنون هیچ‌گونه اعتباری برای لایروبی نداشته‌ایم.

وی تأکید کرد: اگر اعتبار لایروبی تخصیص نیابد عمر سازه آبخیز کوتاه شده و در صورت پر شدن عملاً کارایی خود را از دست می‌دهد، از سویی مناطق پائین‌دست در معرض سیلاب قرار می‌گیرند.

پهلوان‌زاده تصریح کرد: معمولاً عمر سازه های این منطقه بین ۱۰ تا ۱۵ سال هستند، عمر برخی از آنها بالای ۱۰ سال و برخی کمتر است.

وی افزایش پوشش گیاهی، کنترل سیلاب، رسوب و نفوذپذیری آب به سفره‌های زیرزمینی و انجام مطالعات در حوزه‌های باقی مانده از جمله چاپشلو، تکاب، پلگرد و بازنگری مطالعات گذشته را از مهمترین اولویت‌ها دانست.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری درگز بیان کرد: پروژه‌های آبخیزداری علاوه بر اینکه کنترل رسوب را دارند می‌توانند در نفوذپذیری و تغذیه سفره‌های آب‌های زیرزمینی مثمر ثمر واقع شوند.

انتهای پیام

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا