نگرانی جامعه فضای سبز تبریز از حذف بخش خصوصی
[ad_1]
ایسنا/آذربایجان شرقی رئیس انجمن صنفی شرکتهای فضای سبز آذربایجان شرقی در خصوص بحرانی که اکنون صنف شرکتهای فضای سبز با آن مواجه هستند، اظهار کرد: بر اساس شنیدهها و مشاهدات ما از اقدامات شهرداری تبریز، مشخص شده است که شهرداری مصمم است تا بخش خصوصی را بعد از ۲۵ سال حذف و فضای سبز را در سال ۱۴۰۲ به صورت امانی نگه دارد که این موضوع به صنف ما تشویش بسیاری وارد کرده است.
سید جمال سیدی در گفتوگو با ایسنا، در تشریح این خبر اظهار کرد: اعضای انجمن صنفی شرکتهای فضای سبز استان نزدیک به ۲۵ سال در این عرصه فعالیت کرده و نزدیک به ۲۰ سال است که خود انجمن به صورت رسمی فعالیت دارد اما این مجموعه اکنون به خاطر یکسری تدابیر با بحرانی مواجه شده که تمامی اعضا را با تشویش مواجه کرده است.
وی افزود: این انجمن ۳۰۰ شرکت عضو فضای سبز دارد که حدود ۲۰۰ شرکت از آنها همواره به طور تناوب فعال میشوند و به صورت متوسط تعداد ۱۲۰ شرکت به طور مستقیم با شهرداری کار میکنند.
وی ادامه داد: فضای سبز تبریز ۲۵ سال قبل به صورت امانی نگهداری میشد اما در طول این سالها بخش خصوصی وارد میدان شده و سرمایه گذاریهای بسیاری که در این حیطه داشتهاند از جمله سرمایه گذاری بر روی نیروی انسانی، آموزش، تهیه انواع ابزار الات که بخشی از آن را خود شهرداری انجام داده و به طور غیرمستقیم در این خصوص دخیل است، از این رو هر صدمهای که وارد این صنف شود در واقع بخشی از آن به سرمایه گذاری شهرداری وارد میشود.
سیدی در خصوص بحرانی که اکنون صنف شرکتهای فضای سبز با آن مواجه هستند، اظهار کرد: بر اساس شنیدهها و مشاهدات ما از اقدامات شهرداری، مشخص شده است که سیستم شهرداری مصمم است تا بخش خصوصی را بعد از ۲۵ سال حذف کند و فضای سبز شهرداری را در سال ۱۴۰۲ به صورت امانی نگه دارد که این موضوع به صنف ما تشویش بسیاری وارد کرده است.
وی افزود: همچنین بر اساس اطلاعات به دست آمده، شرکتی در حال تشکیل است که تعدادی از بازنشستگان بزرگوار شهرداری، سبزبانان، ماموران سرویس بهداشتی و نقروهای ثابت شهرداری متولیان تاسیس این شرکت هستند که ما به هر یک از آنها احترام قائل هستیم اما در اصل اکنون این نیروها در تقابل با انجمن صنفی فضای سبز قرار یافتهاند.
وی افزود: ما قدردان کارهای این اقشار زحمتکش هستیم و دیدگاه ما به هیچ وجهی تقابل با این افراد نیست و این تقابل به نوعی گل آلود کردن آب است تا هر کس بخواهد از آن ماهی بگیرد. برای این عزیزان احترام قائل هستیم و به آنها خسته نباشید میگوییم و هیچ مشکلی با آنها نداریم.
سیدی با بیان اینکه این تصمیم در مرحله قطعی شدن است، اظهار کرد: مجموع قرارداد و اعتبار سازمان فضای سبز در قالب یک طرح جامع برای بخش فضای سبز کل شهر تبریز در سال ۱۴۰۲ معادل بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده است که قرار بود با برگزاری مناقصات هرساله این مبلغ بین حوزههای مختلف و شرکتهای مختلف تخصصی فضای سبز تقسیم شود.
وی تشریح کرد: هدف سازمان فضای سبز این است که یک شرکت برنده مناقصه شود و شرکتهای فضای سبز دیگر زیرمجموعه این شرکت قرار بگیرند و در واقع این شرکت واسطه بین شهرداری و شرکتها و پیمانکارانی که حتی سابقه ۲۵ سال فعالیت دارند در این راستا به پیمانکار دست دوم تبدیل شوند.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای قبلی مناقصاتی برگزار میشد و پیمانکاران هم در این مناقصات شرکت میکردند. در عرصه رقابت قیمت همیشه کاهش مییابد و این امر برای شهرداری هم مزایایی داشت و معمولا قیمتها از برآورد پیمانهای فضای سبز کمتر میشد اما اکنون قرار است که یک شرکت با قیمت بالا و با رانت کل فضای سبز تبریز را در دست بگیرد. دغدغه ما این است که چرا باید این رانت ایجاد شود.
سیدی در خصوص اینکه چگونه در مناقصه فقط یک شرکت خاص برنده میشود، گفت: شرایط مناقصه به گونه ای است که هیچ شرکتی توانایی شرکت ندارد و بستری فراهم شده که فقط تعدادی شرکت خاص بتوانند برنده شوند. این شرکت واسطه با هر قیمتی که در مناقصه گرفت بعدا پروژهها را با قیمت پایین تری به پیمانکاری میدهد که ۲۵ سال در این عرصه زحمت کشیده است.
وی با بیان اینکه این مناقصه جامع تا چند روز آتی برگزار میشود، افزود: برای وجود واسطه هیچ توجیهی نمیبینیم و میدانیم که امتداد این کار یک آینده تاریک برای فضای سبز است.
وی افزود: تعداد ۱۲۰ شرکت در سال ۱۴۰۱ با شهرداری به طور مستقیم کار میکردند و به طور متوسط هر شرکت دارای سه عضو هیات مدیره است. در مجموع تعداد ۳۳۰ الی ۳۵۰ خانوار به طور مستقیم از این کار ارتزاق میکنند و تدبیر الان شهرداری در این خصوص مستقیما بر روی رزق نزدیک به ۵۰۰ نفر تاثیر میگذارد.
وی در ادامه تشریح کرد: در دی ماه سال جاری سازمان فضای سبز که متولی فضای سبز شهری است، طبق روال سالیان گذشته در جهت ارتقای رتبه پیمانکاران فضای سبز رتبه بندی برگزار کرد و همکاران بسیاری از مجموعه فضای سبز بر روی منابع خود سرمایه گذاری کردند تا رتبه خود را ارتقا دهند اما در لحظهای که آماده بودند تا مثل سالهای قبل در مناقصات شرکت کنند به یک باره تصمیمی گرفته شد که شهرداری میخواهد فضای سبز، امانی بماند.
رئیس انجمن صنفی شرکتهای فضای سبز آذربایجان شرقی گفت: ما ناراحت هستیم که چرا این موضوع پیش تر مطرح نشده و بعد از رتبه بندی و سرمایه گذاری شرکتها مطرح شده است.
وی با ابزار نارضایتی از عدم صحبت شهردار و توجیح انجمن فضای سبز نسبت به تدابیر شهرداری در این خصوص، اظهار کرد: ما به عنوان متولی بزرگترین فعالیت تهویه شهری، حتی شمارهای از شهردار نداریم و تاکنون فرصتی نشده تا صحبت جامعی در این خصوص داشته باشیم.
سیدی با بیان اینکه نزدیکی پایان سال و عیدنوروز تمام خانوادههای این صنف دچار اضطراب هستند، اظهار کرد: طرح استقبال از بهار در استان از ۱۵ اسفند شروع و تا اواخر فروردین ادامه دارد. بهار شکوفایی طبیعت بوده و طیف وسیعی از گردشگران و میهمانان به تبریز میآیند. اما در این مقطعی که باید صنف فضای سبز به عنوان متولی فضای سبز در کنار شهردار و سازمان فضای سبز دست به دست هم بدهند تا کاری برای زیبایی و بهسازی شهر برای پایان سال انجام دهند، فعلا در تقابل هستیم و از اثرات منفی این امر همان بس که تا کنون برخلاف سالهای قبل، مقدمات استقبال از بهار در تبریز آغاز نشده است.
وی با بیان اینکار مدیران استانی و شهرداری پس از شنیدن سخنان ما به ما حق دادهاند که برای انجام هر تصمیم کلانی باید قدم به قدم پیش رفت و نه یکباره تصمیم گرفت، افزود: اگر بخواهیم این اقدام شهرداری را دقیق تر بررسی کنیم، از ابعاد میتوان به موضوع نگاه کرد. در بعد اجتماعی، اکنون دقیقا در بحبوحه پایان سال و شروع سال جدید هستیم تا طیف وسیعی از میهمانان در تبریز پذیرا باشیم و مهم است تا شهر در شایسته کلانشهر تبریز زینت داده شود.
وی خاطرنشان کرد: به جز بخش کوچکی از تجهیزات فضای سبز از جمله نیسان، باقی تجهیزات شرکتهای فضای سبز کاملا تخصصی بوده و همکاران فضای سبز نمیتوانند در جای دیگری از این تجهیزات استفاده کنند در حالی که شرکتهایی داریم که با هزینه ۱۰ میلیاردی، تجهیزات خریداری کردهاند.
سیدی ادامه داد: شهرداری در طول فعالیت چندین سال گذشته خود دو بار واگذاری فضای سبز به بخش امانی را امتحان کرده اما هر بار با شکست سنگین مواجه شده است و این امر تبعات اجتماعی، مدیریتی و مالی بسیاری داشته است لذا از نظر اقتصادی توجیهی در این اقدام نمیبینیم.
وی گفت: از بعد مدیریتی نیز در حالی که پیمانکاران حرفهای با تجهیزات پیشرفته میتوانند بازوهای اجرایی مجموعه شهرداری باشند، این اقدام بازوهای اجرایی شهرداری را قطع کرده و گویی خود شهرداری میخواهد وارد عرصه شود و درگیر مسائل حاشیهای و اجرایی شود. در این راستا مدیریت سازمان فضای سبز تبدیل به سرکارگر میشود و لذا توان مدیریت کارفرما از این طریق از بین میرود.
وی با بیان اینکه امیدواریم این اقدام شهرداری ربطی به مسائل سیاسی و تدابیر سیاسی نباشد، گفت: فکر نمیکنیم که یک مدیر سلامت روحی و روانی افرادی را با تدبیر سیاستی به خطر رساند و بعید میدانیم که با دوراندیشی شهردار محترم وارد چنین بازیهای سیاسی شود.
رئیس انجمن صنفی شرکتهای فضای سبز آذربایجان شرقی در ادامه در خصوص اهمیت فضای سبز اظهار کرد: انسان در ذاتش طالب و عاشق زیبایی، طبیعت و طراوات است. وقتی این زیبایی با سرشت انسان عجین میشود، توانمندی خاصی را به انسان میدهد تا یک ارتباط خاصی با طبیعت ایجاد کند.
وی افزود: اگر این اتفاق نیفتد، انسان به سمت خمودی و افسردگی سوق مییابد و باعث کاهش فعالیتهای جسمی برای مقابله با فشارهای اجتماعی میشود به عبارتی فضای سبز به انسان پویایی در جامعه میدهد.
وی خاطرنشان کرد: هیچکس نمیتواند منکر مزایای فضای سبز در رفع آلودگی هوا شود. با توجه به فعالیت واحدهای صنعتی و ماشین آلات در شهرها و آلودگی که تولید میکنند، بزرگترین اهمیت فضای سبز در توسعه فضای شهری بحث تصفیه هوا است که با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست؛ همچنین هر نهالی که در شهر کاشته میشود، بر بخش وسیعی از آلودگی صوتی و تعدیل هوا و رطوبت شهری نقش میگذارد و در مجموع باعث میشود تا آثار مخرب صنعت و حمل و نقل تحمیلی در شهر تعدیل یابد.
وی با اشاره به اینکه فضای سبز شامل دو بخش نگهداری (ایمن سازی، زیباسازی، پاکسازی، تقویت ) و احداث است، گفت: اهمیتی که نگهداری دارد بیشتر از ایجاد و توسعه آن است و در این راستا بخش خصوصی تاثیر قابل توجهی داشته و طی چند سال گذشته در کشور، نقش بخش خصوصی و شرکتهای پیمانکاری پایاپای با کارفرمایان متولی فضای سبز شامل شهرداری و … حرکت میکند و بخش خصوصی مهمترین بازوی اجرایی برای نگهداری فضای سبز است.
انتهای پیام