سیزده فروردین، روز احترام به طبیعت
[ad_1]
ایسنا/خراسان رضوی سیزدهم فروردینماه هجری شمسی در تقویم جمهوری اسلامی ایران روز طبیعت نامگذاری شده است.
برابر آیین و رسوم کهن ایرانی مردم برای گذراندن یک روز خوش دیگر در سال جدید در کنار فک و فامیل به طبیعت میروند سبزههای نوروزی سفرههای هفتسین را با خود به همراه میبرند و به طبیعت هدیه میدهند.
اقوام و خویشاوندان در کنار همدیگر جمعهای خانوادگی کوچک و بزرگی را تشکیل میدهند و گاهی هم یک نفر میزبان پذیرایی قرار میگیرد و گاهی با مشارکت در تهیه و پخت غذا یک روز به یاد ماندنی را برای خود رقم میزنند.
در این میان خانوادههایی که در سال قبل پسرشان را داماد کردهاند و به اصطلاح عروس نو دارند میزبان بقیه فامیل قرار میگیرند و همه را به میهمانی طبیعت دعوت میکنند تا هم زمینه آشنایی دو فامیل بیشتر شود و هم مهرورزی دو فامیل بر تحکیم پیوند زوجین بیفزاید. در این روز بسیاری از خانوادههای شهرهای خراسان رضوی به داخل طبیعت رفته و این روز را در کنار خانواده سپری میکنند.
به رغم اینکه در این روز زیبایی درختان و سبزهها با رنگهای شفاف خود همگان را چنان به وجد میآورد که یک پاکیزگی و تمیزی خاصی را در چشمان هرکدام از ما نمایان میکند اما باید طبیعت را خانه دوم و شاید که بهتر از خانه اصلی خود بدانیم.
اگر در روز طبیعت نیم نگاهی به اطراف خودمان بیندازیم متأسفانه خواهیم دید که در این روز بسیاری بیتفاوت با رهاسازی زبالههای خود موجب انباشت پسماند در حاشیه جادهها و طبیعت میشوند که میطلبد همه ما به ارتقای فرهنگ سفر و دوستی با طبیعت مقید شویم.
همه ساله در روز طبیعت شاهد زبالههای فراوان در دل طبیعت در جنگل، کوه و حتی متأسفانه در حاشیه جادهها هستیم که نمای بد و زشتی را به این طبیعت زیبا داده و میدهد، اگر هر خانوادهای بهداشت فردی و اجتماعی را رعایت کند شاهد این همه بیمهری به طبیعت نخواهیم بود.
گرچه همه ما حفاظت از منابع طبیعی و محیطزیست را به سازمانهای مربوطه ربط میدهیم ولی وظیفه ما مردم در این زمینه به کجا رفته است و برای حفظ و حراست طبیعت به عنوان میراث آیندگان چه اقدامی انجام دادهایم که باید این امر مورد توجه بیش از پیش همه ما قرار گیرد.
زبالهها نه تنها تازگی و شادابی را از طبیعت میگیرند بلکه سرزندگی و حس زندگی را از موجودات زنده به خصوص انسان میگیرد حال آنکه اگر طبیعتی وجود نداشته باشد، انسان امروزی با تمام مشکلات و دغدغههایی که دارد کجا روحش را صیقل دهد و جانی تازه کند و کجا بهتر از دامان سبز طبیعت میتواند این آرامش را پیدا کرد.
بدیهی است؛ همه ما در روز ۱۳ بدر یا همان روز طبیعت به گونهای به سفر در اطراف شهر و یا خارج شهرستان خواهیم رفت، جا دارد در این روز رعایت اصول فرهنگی در حفظ محیطزیست به عنوان مقولهای حیاتی که میراثی برای آیندگان است را به خوبی ادا کنیم؛ زیرا در این رفت و آمدها اگر نگاه کوچکی به جادهها داشته باشیم؛ انباشت حجم وسیعی از زباله و پسماند در حاشیه جادهها و طبیعت زیبنده هیچ انسان قانونمداری نیست و فاصله بسیاری با پیشینه فرهنگی و تمدنی خودمان دارد.
از همه مهمتر که امسال تقارن ماه رمضان با نوروز هم خود حدیث دیگری است و ضرورت دارد حرمت این ماه هم در کنار حفظ آئین باستانی نوروز رعایت شود. از این رو لازم است در آستانه روز طبیعت خودمان با آموزش و فرهنگسازی نسبت به نگهداری طبیعت بکوشیم و با اقداماتی نه چندان سخت و خیلی پیش پا افتاده در جمعآوری زباله و پسماندهای خود و انتقال به محلی مناسب، طبیعت زیبای اطرافمان را از بین نبریم تا همه از این کار بسیار خوب و پسندیده و پاکسازی طبیعت، میراث زیبایی برای آیندگان به جا بگذاریم و با مدیریت سازنده، طبیعت را پاک و سالم نگه داریم و به شکرانه بهرهمندی از نعمات خداوندی و طبیعت زیبا و چشمنواز در حالی که میهمان خوان پر روزی سفره الهی در ماه رمضان هستیم در حفظ محیطزیست همت کنیم.
امید که در این روز همه ما قدر طبیعت سبز اطرافمان را با سرسبزی و تمیزی آنکه نشانه آرامش و چهره همیشه خندان مردم این سرزمین است را بدانیم و به آن احترام بگذاریم.
یادداشت از: جواد افتخاری خبرنگار ایسنا