[ad_1]
رئیس دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱، شش سفر خارجی به کشورهای عمان، ترکمنستان، ازبکستان، آمریکا، قزاقستان و چین داشت.
به گزارش ایسنا، بررسی سفرهای خارجی رئیس قوه مجریه در سال ۱۴۰۱، حکایت از نگاه دولت سیزدهم به کشورهای همسایه و شرق آسیا دارد. سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۴۰۱ شش سفر خارجی به مسقط (عمان) در ۲ خرداد، عشقآباد (ترکمنستان) در ۸ تیر، سمرقند (ازبکستان) در ۲۳، ۲۴ و ۲۵ شهریور، نیویورک (آمریکا) در ۲۸، ۲۹، ۳۰ و ۳۱ شهریور و ۱ مهر، آستانه (قزاقستان) در ۲۰ و ۲۱ مهر و پکن (چین) ۲۴، ۲۵ و ۲۶ بهمن داشت.
امضای ۱۲ سند همکاری در سفر به عمان
رئیسی در اولین سفر خارجی خود در سال ۱۴۰۱ دوم خرداد عازم مسقط پایتخت عمان شد. دیدار دوجانبه با «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان و «فهد بن محمود آل سعید» معاون نخستوزیر این کشور، امضای ۱۲ سند همکاری و دیدار با ایرانیان مقیم و تجار و فعالان اقتصادی عمانی از جمله برنامههای سفر یکروزه رئیس دولت سیزدهم به مسقط بود.
در پایان دیدارهای سران دو کشور، جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان در بیانیه مشترکی تاکید کردند: «ریاست جمهوری اسلامی ایران و عالی جناب سلطان بر نقش مثبت و سازنده بخش خصوصی دو کشور تأکید کرده و ابراز امیدواری کردند فعالیتهای بخش خصوصی به افزایش حجم سرمایهگذاری و مبادلات تجاری بین دو کشور بینجامد. آنان همچنین از امضای موافقتنامهها و یادداشتهای تفاهم جهت نهادینهسازی همکاری در زمینه سرمایهگذاری، ورزشی، کشاورزی، شیلات، دامپروری، حمل و نقل دریایی، لجستیک، بنادر و نفت و گاز استقبال کردند.»
شرکت در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در ترکمنستان
در هشتم تیر، رئیس قوه مجریه برای حضور در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر راهی عشقآباد ترکمنستان شد. رئیسی در این سفر علاوه بر شرکت در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر و سخنرانی در این نشست، با «سردار بردی محمداف» رئیس جمهوری ترکمنستان، «قربانقلی بردی محمداف» رئیس مجلس مصلحت خلق شورای ملی ترکمنستان و «الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد.
دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس فدراسیون روسیه از دیگر برنامههای این سفر یکروزه رئیس جمهوری اسلامی ایران بود. در این دیدار روسای جمهور دو کشور از گسترش همکاریها در حوزه انرژی و از جمله سوآپ استقبال کردند. همچنین در این دیدار رئیس جمهور روسیه از رئیسی درخواست کرد که سلامهای گرم وی را به حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی برساند.
در بیانیه پایانی ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر روسای جمهور این کشورها بر عدم حضور نیروهای مسلح بیگانه در دریای خزر، تقویت همکاریهای کشورهای همسایه در عرصههای فناورانه، اقتصادی و انرژی و تسریع در تهیه پیشنویس موافقتنامه روش تعیین خطوط مبداء مستقیم در دریای خزر تاکید کردند.
حضور در بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای با سفر به ازبکستان
ازبکستان مقصد سومین سفر خارجی رئیس قوه مجریه در سال ۱۴۰۱ بود و رئیسی روزهای ۲۳، ۲۴ و ۲۵ شهریور را در راس هیئتی سیاسی-اقتصادی به منظور شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند سپری کرد. برگزاری نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و ازبکستان، دیدار با «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان، امضای ۱۷ سند همکاری و یک بیانیه مشترک میان مقامات ایران و ازبکستان، دیدار با تجار و فعالان اقتصادی ایرانی مقیم ازبکستان، شرکت در آیین غرس نهال بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان شانگهای، حضور در جمع نمازگزاران مسجد اهل بیت رسولالله (ص) شهر سمرقند، بازدید از مجموعه تاریخی «میدان ریگستان» در مرکز شهر سمرقند و شرکت در نشست بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از برنامههای این سفر بود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در نطق خود در اجلاس شانگهای، تعامل و پیوستگی حداکثری”با کشورهای منطقه از جمله اعضای سازمان شانگهای و حضور موثر در ترتیبات منطقهای و بینالمللی را در کانون سیاست خارجی ایران دانست و با اشاره به عضویت جمهوری اسلامی ایران در این سازمان گفت: با حضور فعال و موثر ایران در فعالیتهای سازمان شانگهای، این عضویت به عنوان یکی از تحولات مهم در تاریخ این سازمان ثبت خواهد شد.
رئیسی در این سفر با «ژانگ مینگ» دبیر کل سازمان همکاری شانگهای، «سدیر جباروف» رئیس جمهوری قرقیزستان، «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان، «شهباز شریف» نخستوزیر پاکستان، «ولادیمیر پوتین» رئیس فدراسیون روسیه، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس، «قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهوری قزاقستان، «نارندرا مودی» نخستوزیر هند و «رجب طیب ادوغان» رئیس جمهوری ترکیه دیدار و گفتوگو کرد.
سفر به نیویورک و شرکت در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد
رئیس قوه مجریه دو روز پس از بازگشت از ازبکستان برای شرکت در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد راهی نیویورک در ایالات متحده آمریکا شد. رئیسی در این سفر با شبکه CBS آمریکا گفتوگو و در اجلاس تحول آموزش در محل سازمان یونسکو شرکت کرد. دیدار با رهبران ادیان الهی، متخصصان و کارشناسان سیاست خارجی آمریکا، مدیران ارشد رسانههای آمریکایی و ایرانیان مقیم آمریکا از دیگر برنامههای این سفر بود.
رئیسی در این سفر در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد شرکت و در نطق خود با تأکید بر ناتوانی تحریمها در بازداشتن ایران پیشرفته و مستقل و اذعان رسمی دولت آمریکا به شکست مفتضحانه فشار حداکثری علیه ایران، به مسئله عهدشکنی آمریکا در موضوع توافق هستهای اشاره کرد و به تبیین منطق روشن جمهوری اسلامی در اخذ تضمینهای پایدار برای استفاده از منافع اقتصادی، پرداخت.
در حاشیه این سفر پنجروزه، رئیس دولت سیزدهم با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، «شارل میشل» رئیس شورای اتحادیه اروپا، «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق، «ایگنازیو کاسیس» رئیسجمهور سوئیس، «نجیب میقاتی» نخستوزیر لبنان، «فومیو کیشیدا» نخستوزیر ژاپن، «سائولی نینیسته» رئیس جمهور فنلاند، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد و «امرسون منانگاگوا» رئیس جمهوری زیمباوه دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسی در پایان این سفر با حضور در یک نشست خبری پاسخگوی خبرنگاران رسانههای مختلف جهان بود و در این نشست تاکید کرد: «اجازه سوءاستفاده از مسائل پادمان بهعنوان اهرم فشار علیه ایران را نمیدهیم.»
شرکت در ششمین اجلاس سران کنفرانس سیکا با سفر به قزاقستان
در ۲۰ مهر رئیس قوه مجریه برای شرکت در ششمین اجلاس سران کنفرانس سیکا عازم آستانه در قزاقستان شد. رئیسی در نطق خود در ششمین اجلاس سران سیکا با بیان اینکه امروزه جهان بیش از هر زمان دیگری نیازمندِ نقشآفرینی مؤثرترِ سازوکارهای منطقهای برای ایجاد فرصتهای بیشتر جهت تعامل عینی کنشگرانِ بینالمللی و حلوفصل مسالمتآمیزِ مسایلِ منطقهای و جهانی است، گفت: قطعا جمهوری اسلامی ایران در پیگیری مستمر و تقویت چندجانبهگرایی مبتنی بر عدالت، همواره شریکی ثابت قدم خواهد بود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در این سفر دو روزه با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر دیدار و گفتو گرد. سران دو کشور در این دیدار بر ارتقای روابط دو کشور به سطح راهبردی تاکید کردند. رئیسی همچنین در این سفر با «الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد. رئیس جمهوری اسلامی ایران در این دیدار عنوان کرد: آمادهایم از ظرفیتهای عظیم کشورمان در مسیر حل اختلافات آذربایجان و ارمنستان استفاده کنیم.
زمینهسازی توافق با عربستان در سفر به چین
سفر به چین در روزهای ۲۴، ۲۵ و ۲۶ بهمن ششمین و آخرین سفر خارجی رئیس دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ بود. رئیسی در این سفر سه روزه به پکن با مقامات عالی چینی از جمله «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین، «لی که چیانگ» نخستوزیر چین و «لی جان شو» رئیس کنگره ملی خلق چین دیدار و گفتوگو کرد. همچنین در دیدار هیاتهای عالیرتبه دو کشور که با حضور روسای جمهور ایران و چین برگزار شد، ۲۰ سند همکاری میان مقامات ایران و چین به امضاء رسید.
رئیس قوه مجریه در این سفر پس از گرفتن دکترای افتخاری از دانشگاه پکن در جمع مسئولان، اساتید و دانشجویان این دانشگاه سخنرانی کرد. دیدار با اندیشمندان و فرهیختگان برتر چین، نمایندگان دهها شرکت بزرگ اقتصادی چین و ایرانیان مقیم چین از دیگر برنامههای رئیسی در این سفر بود.
در پایان این سفر در بیانیه مشترک دو کشور، «ضرورت لغو تحریمها بهگونهای قابل راستیآزمایی برای از سرگیری اجرای کامل و مؤثر برجام» مورد تاکید قرار گرفت. همچنین موافقت رئیسی با پیشنهاد رئیس جمهور چین برای میانجیگری بین ایران و عربستان سعودی در این سفر زمینهساز توافق مسئولان جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی برای از سرگیری روابط شد.
جدول زیر سفرهای خارجی رئیس دولت سیزدهم را در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد:
شماره | تاریخ | مقصد | اقدامات |
۱ |
۲ خرداد |
مسقط عمان |
دیدار رسمی با «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان، امضای ۱۲ سند همکاری میان مقامات ارشد دو کشور، دیدار با «فهد بن محمود آل سعید» معاون نخستوزیر عمان، صدور بیانیه مشترک همکاری، نشست با تجار و فعالان اقتصادی عمانی، حضور در جمع شماری از ایرانیان مقیم عمان |
۲ |
۸ تیر |
عشقآباد ترکمنستان |
شرکت و نطق در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر، دیدار و گفتوگو با «سردار بردی محمداف» رئیس جمهوری ترکمنستان، «قربانقلی بردی محمداف» رئیس مجلس مصلحت خلق شورای ملی ترکمنستان، «الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان و «ولادیمیر پوتین» رئیس فدراسیون روسیه |
۳ |
۲۳، ۲۴ و ۲۵ شهریور |
سمرقند ازبکستان |
دیدار با «ژانگ مینگ» دبیر کل سازمان همکاری شانگهای، «سدیر جباروف» رئیس جمهوری قرقیزستان، «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان، «شهباز شریف» نخستوزیر پاکستان، «ولادیمیر پوتین» رئیس فدراسیون روسیه، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس، «قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهوری قزاقستان، «نارندرا مودی» نخستوزیر هند و «رجب طیب ادوغان» رئیس جمهوری ترکیه، برگزاری نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و ازبکستان، دیدار با «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان، امضای ۱۷ سند همکاری و یک بیانیه مشترک میان مقامات ایران و ازبکستان، دیدار با تجار و فعالان اقتصادی ایرانی مقیم ازبکستان، شرکت و نطق در شرکت در نشست بیست و دومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای |
۴ |
۲۸ شهریور تا ۱ مهر |
نیویورک آمریکا |
شرکت و نطق در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دیدار و گفتوگو با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه، «شارل میشل» رئیس شورای اتحادیه اروپا، «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق، «ایگنازیو کاسیس» رئیسجمهور سوئیس، «نجیب میقاتی» نخستوزیر لبنان، «فومیو کیشیدا» نخستوزیر ژاپن، «سائولی نینیسته» رئیس جمهور فنلاند، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد و «امرسون منانگاگوا» رئیس جمهوری زیمباوه، دیدار با رهبران ادیان الهی، متخصصان و کارشناسان سیاست خارجی آمریکا، مدیران ارشد رسانههای آمریکایی و ایرانیان مقیم آمریکا |
۵ |
۲۰ و ۲۱ مهر |
آستانه قزاقستان |
شرکت و نطق در ششمین اجلاس سران کنفرانس سیکا، دیدار و گفتوگو با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر و «الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان |
۶ |
۲۴، ۲۵ و ۲۶ بهمن |
پکن چین |
دیدار با «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین، «لی که چیانگ» نخستوزیر چین و «لی جان شو» رئیس کنگره ملی خلق چین، امضای ۲۰ سند همکاری میان مقامات ایران و چین، دیدار با مسئولان، اساتید و دانشجویان داشنگاه پکن، اندیشمندان و فرهیختگان برتر چین، نمایندگان دهها شرکت بزرگ اقتصادی چین و ایرانیان مقیم چین |
انتهای پیام