ثبت زلزله ۳.۹ در بجنورد و ۳ در نیشابور/رخداد ۵ زلزله بزرگتر از ۳ در استان هرمزگان
[ad_1]
در هفته گذشته بجنورد و نیشابور به ترتیب با زلزلههای ۳.۹ و ۳ لرزیدند. ضمن آنکه ۵ زلزله بزرگتر از ۳ در استان هرمزگان به ثبت رسید.
به گزارش ایسنا، در هفته گذشته استانهای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی با زمینلرزههای متعددی لرزیدند که از جمله آن میتوان به زلزله ۳.۹ بجنورد استان خراسان شمالی اشاره کرد.
استان خراسان شمالی در شمال خاوری ایران و در واحد زمینساختی “کپهداغ” به عنوان یکی از فعالترین مناطق لرزهای ایران قرار دارد. پهنه کپه داغ در کنار مرز صفحههای اوراسیا و ایران قرار گرفته است. صفحه اوراسیا از صفحههای تکتونیکی آرام به حساب میآید که با حرکت نزدیک به ۳ سانتیمتر در سال، باعث کوتاه شدن پوسته ایران میشود. این کوتاهشدگی در راستای گسلهای البرز، کپه داغ، زاگرس و فرورانش مکران جذب میشود.
گسلهای این استان به این شرح است:
گسل رباط قره ییل با درازای حدود ۱۷۰ کیلومتری که در شمال جاجرم قرار دارد
گسل اسفراین با درازای ۱۲۵ کیلومتر گسلی لرزهزا است
گسل جاجرم با درازای حدود ۷۵ کیلومتر در شمال شهر جاجرم واقع شده است
بررسی زمینلرزههای تاریخی این منطقه نشان میدهد که در بازه ۱۲۰ سال اخیر، حدود ۸۴۳ زلزله در این استان به ثبت رسیده است و این عدد نشاندهنده لرزهخیزی بالای منطقه کپه داغ است. بزرگترین زلزله این استان با بزرگای ۶.۸ در سال ۱۳۷۵ در بجنورد بوده است.
همچنین در نیشابور استان خراسان رضوی، زلزلهای به بزرگای ۳ رخ داد. بررسی لرزهخیزی استان خراسان حکایت از ثبت ۱۸۲ رویداد لرزهای در سده گذشته دارد که ۲۳ مورد از این زلزلهها با بزرگای ۵ و بالاتر بوده است و این عدد نشاندهنده لرزهخیزی بالا در منطقه خراسان رضوی است.
در سال ۱۲۰۹ میلادی، زمینلرزه فاجعه باری با بزرگای ۷.۶ در سرتاسر بخش بزرگی از خراسان باختری حس شد و شهر نیشابور به کلی ویران کرد.
سال ۱۳۸۹ میلادی، زلزله فاجعهبار دیگری در این منطقه رخ داد، به گونهای که به دنبال پیشلرزههای نیرومندی که به مدت ۴ روز روی دادند، نیشابور آسیب دید و زمینلرزه اصلی با بزرگای ۷.۶ باعث ویرانی این شهر شد.
زلزله ۱۶۷۳ میلادی با بزرگای ۶.۶ موجب ویرانی گنبد مرقد امام رضا، سقف گنبدی مسجد گوهرشاد و بسیاری از ساختمانها شد.
علاوه بر اینها در یکصد سال اخیر تعداد ۲۳ زلزله مخرب بزرگتر از ۵ در منطقه شمال استان خراسان رضوی رخ داده است و ۵ مورد از آنها مربوط به منطقه نیشابور میشود که نشاندهنده لرزهخیزی بالا در منطقه شمال استان خراسان رضوی است.
گسلهای این استان شامل این موارد است:
راندگی بینالود با درازای ۹۲ کیلومتر در ۱۵ کیلومتری خاور شهر نیشابور
گسل نیشابور با درازای ۷۴ کیلومتر
گسل فشاری ریوند با درازای ۶۷ کیلومتر
گسل درونه با درازای حدود ۷۰۰ کیلومتر
در استان خراسان جنوبی نیز زلزلههای ۲.۵ در خوسف، ۲.۸ در درح و ۲.۹ در دیهوک به ثبت رسید.
در استان هرمزگان نیز زلزلههای ۳.۵ و ۳.۴ در فین، ۳.۴ در سرگز، ۳.۲ در کوخرد و ۳.۲ در تخت رخ داد. جزئیات زمینلرزههای هفته گذشته به این شرح است:
شنبه ۶ اسفند
در خوی استان آذربایجان غربی زلزله ۲.۹، کاکی استان بوشهر زلزله ۲.۹، سنگان استان خراسان رضوی زلزله ۲.۸، فسا استان فارس زلزله ۲.۶، انبارآلوم استان گلستان زلزله ۲.۷ به ثبت رسید.
در صالحآباد استان ایلام زمینلرزهای به بزرگای ۳.۲ در عمق ۱۲ کیلومتری رخ داد و کانون آن در ۱۰ کیلومتری صالح آباد، ۲۹ کیلومتری مهران و ۳۴ کیلومتری ایلام این استان بوده است.
یکشنبه ۷ اسفند
در فین استان هرمزگان زمینلرزهای به بزرگای ۳.۵ در عمق ۱۴ کیلومتری به ثبت رسید و رومرکز آن در ۲۲ کیلومتری فین، ۴۱ کیلومتری بندرعباس و ۴۸ کیلومتری قلعه قاضی بوده است.
در اوز استان فارس زلزله ۲.۷، خوی استان آذربایجان غربی زلزلههای ۲.۷ و ۲.۶، خوسف استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۵، درح استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۸، دیهوک استان خراسان جنوبی زلزله ۲.۹ رخ داد.
سرگز استان هرمزگان زلزلهای به بزرگای ۳.۴ در عمق ۲۳ کیلومتری را تجربه کرد و کانون آن در ۲۰ کیلومتری سرگز و ۲۸ کیلومتری فارغان استان هرمزگان و ۴۵ کیلومتری ارزوئیه استان کرمان بوده است.
دوشنبه ۸ اسفند
راور استان کرمان زلزله ۲.۵، امیریه استان سمنان زلزله ۲.۸، اهرم استان بوشهر زلزله ۲.۸ تجربه کردند.
کوخرد استان هرمزگان با زلزلهای به بزرگای ۳.۲ در عمق ۱۸ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۵ کیلومتری کوخرد، ۹ کیلومتری جناح، ۴۲ کیلومتری بستک گزارش شد.
افوس استان اصفهان زلزلهای به بزرگای ۳.۵ را تجربه کرد که عمق آن در ۱۳ کیلومتری و کانون این رخداد لرزهای در۳۳ کیلومتری افوس، ۳۵ کیلومتری فریدون شهر و ۴۱ کیلومتری بوئین و میاندشت این استان بوده است.
سه شنبه ۹ اسفند
در دیباج استان سمنان زلزله ۲.۷، کانیسور استان کردستان زلزله ۲.۵ به ثبت رسید.
فین استان هرمزگان با زمینلرزهای به بزرگای ۳.۴ لرزید. عمق این زلزله در ۱۵ کیلومتری و رومرکزآن در ۱۶ کیلومتری فین، ۴۶ کیلومتری بندر عباس و ۵۴ کیلومتری قلعه قاضی این استان بوده است.
درز استان فارس با زلزلهای به بزرگای ۴.۴ در عمق ۱۲ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۲۰ کیلومتری درز، ۲۷ کیلومتری رویدر و ۵۳ کیلومتری فین این استان گزارش شد.
بجنورد استان خراسان شمالی با زلزله ای به بزرگای ۳.۹ در عمق ۶ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۸ کیلومتری بجنورد، ۱۴ کیلومتری حصارگرمخان و ۴۰ کیلومتری اسفراین این استان به ثبت رسید.
چهارشنبه ۱۰ اسفند
اسیر استان فارس با زمینلرزه ای به بزرگای ۳.۷ در عمق ۲۵ کیلومتری لرزید و کانون آن در۱۲ کیلومتری اسیر و ۱۹ کیلومتری گله دار استان فارس و ۲۹ کیلومتری جم استان بوشهر بوده است.
کمه استان اصفهان زلزله ای به بزرگای ۳.۸ در عمق ۱۰ کیلومتری را تجربه کرد و کانون این رخداد لرزه ای در۱۳ کیلومتری کمه استان اصفهان و ۲۶ کیلومتری سی سخت و ۳۶ کیلومتری یاسوج استان کهگیلویه و بویر احمد به ثبت رسید.
در خوی استان آذربایجان غربی زلزله ۲.۹ رخ داد.
در نیشابور استان خراسان رضوی زلزلهای به بزرگای ۳ در عمق ۳۰ کیلومتری رخ داد و کانون آن در ۱۰ کیلومتری نیشابور، ۱۸ کیلومتری قدمگاه و ۲۰ کیلومتری عشق آباد استان خراسان رضوی بوده است.
پنج شنبه ۱۱ اسفند
در گمیشتپه استان گلستان زمینلرزهای به بزرگای ۳.۶ در عمق ۸ کیلومتری رخ داد و رومرکز این رخداد لرزهای در ۲۱ کیلومتری گمیشتپه، ۲۹ کیلومتری سیمین شهر و ۳۹ کیلومتری بندر ترکمن این استان به ثبت رسید.
رابر استان کرمان با زمینلرزهای به بزرگای ۳.۳ لرزید. عمق این زلزله در ۱۰۸ کیلومتری و کانون آن در ۱۰ کیلومتری رابر، ۱۷ کیلومتری لالهزار و ۲۴ کیلومتری بزنجان این استان گزارش شد.
در سرابدوره استان لرستان زلزله ۲.۷ رخ داد.
جمعه ۱۲ اسفند
در رازمیان استان قزوین زلزله ۲.۹ رخ داد.
تخت استان هرمزگان با زمینلرزهای به بزرگای ۳.۲ در عمق ۲۰ کیلومتری لرزید و کانون آن در ۶ کیلومتری تخت، ۱۶ کیلومتری قلعه قاضی و ۵۰ کیلومتری بیکاه این استان گزارش شد.
انتهای پیام