[ad_1]
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران با بیان اینکه «تورم» یک معلول است، گفت: برخلاف تصور عمومی تورم به خودی خود علت چیز دیگری نیست، بلکه فقط یکسری آثار دارد.درواقع خود تورم معلول علت دیگری است که آن علت، «رشد نقدینگی در سطح جامعه» است و درنتیجه تورم حاصله تاثیر خود را بر قیمت ارزاق عمومی، خودرو، مسکن و دیگر موضوعات نشان میدهد.
خشایار باقرپور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به رشد پایه پولی کشور که حاکی از افزایش میزان نقدینگی در سطح جامعه است، اگر بخواهیم تورم را مهار کنیم، باید رشد پایه پولی و یا میزان نقدینگی در کشور را کاهش دهیم، البته کاهش میزان رشد نقدینگی به معنی این نیست که پول نقد مردم را از دست آنها خارج کنیم، بلکه این نقدینگی باید هدایت شود.
راهکار مهار تورم ارتقای تولید است
وی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب بسیار هوشمندانه شعار سال را انتخاب کردهاند، عنوان کرد: برای هدایت نقدینگی دو مجرا وجود دارد؛ یک راه هدایت نقدینگی به سمت تولید است تا مولد شود و مجرای دوم هدایت نقدینگی به سمت معاملات، سفتهبازی و … بوده که تقویت دومی، موجب افزایش تورم خواهد شد. در واقع، با انتخاب شعار «مهارتورم و رشد تولید» برای سال ۱۴۰۲، معظم له علاوه بر تعیین هدف، راهکار نیز پیشروی خادمان نظام گذاشتهاند که تورم باید مهار شود و راه آن نیز ارتقای تولید است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته، شعارهای انتخابی، نشاندهنده اهمیت نقش تولید بر اقتصاد بوده است؛ شعار امسال میگوید که سرمایههای سرگردان یا همان نقدینگی موجودی که در سطح جامعه وجود دارد، باید به سمت تولید هدایت شود.
باقرپور افزود: بخشی از این نقدینگی تحت عنوان بودجه در اختیار بخش دولتی است و بخش دیگر آن نیز در اختیار مردم قرار دارد که باید به درستی هدایت شود؛ این مباحث که قدرت خرید مردم کاهش یافته و معیشت آنها با معضل مواجه شده، کاملا درست است اما تمامی اقشار جامعه تکاپوی لازم برای سرمایهگذاری را دارند و این سرمایه باید به جای اینکه به سمت سفتهبازی هدایت شود، در اختیار رشد تولید قرار گیرد؛ درغیر این صورت تبعات ناشی از آن صدمات جبرانناپذیری را به اقتصاد مردم وارد میکند.
وی در خصوص نقش بلامنازع صنعت ساختمان در اقتصاد کشور، عنوان کرد: صنعت ساختمان در کشور ما، صنعت مادر است و اگر این صنعت تعالی یابد، پشتبند آن، حداقل ۵۰۰ صنعت دیگر به صورت مستقیم و غیرمستقیم از این صنعت تاثیر میگیرند و مترقی خواهند شد. در پس آن نیز، شاهد افزایش کارآفرینی و اشتغالزایی خواهیم بود؛ در واقع افزایش تولید در صنعت ساختمان به ویژه بخش مسکن، یکی از راهکارهای مهار تورم در داخل کشور است.
نقش تعاونیها در رشد تولید و مهار تورّم مسکن انکارناپذیر است
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران در رابطه با نقش تعاونیها در هدایت سرمایههای سرگردان، بیان کرد: حال سوال اینجاست که آن بخش از سرمایههای سرگردان را که در اختیار مردم است، از چه کانالی میتوان به سمت تولید ساختمان اعم از مسکونی و غیرمسکونی هدایت کرد؟ پاسخ این است که تنها تشکلهای مردمنهاد بستر مناسبی برای هدایت این سرمایهها در مسیر تولید هستند؛ نه بورس، نه بانک و نه هیچ سازمان یا نهاد دیگری توانایی این کار را ندارد. بارها کارشناسان اقتصادی از نحوه سرمایهگذاری بانکها که هدایت سرمایهی مردمی به سوی سفتهبازی یا دیگر راههای سریعالوصول سوددهی است، انتقاد کردهاند.
باقرپور با اشاره به اینکه در ۱۰ سال گذشته تعادل بین عرضه و تقاضای ساختمان به هم خورده است، ادامه داد: تعاونیها تنها بستر قانونی برای انتقال سرمایههای سرگردان به بخش تولید هستند که با حمایت از آنها میتوان پایه پولی را کاهش داده و تورم را مهار کرد. در حال حاضر بهترین راه برای تحقق شعار سال، تقویت تعاونیهاست.
بخش تعاون نیازمند ارتقای جایگاه مردمی و باور حاکمیتی است
وی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان از نهایت ظرفیت تعاونیها استفاده کرد، گفت: «تعاون» یکی از سه رکن اصلی اقتصاد کشور است که در دهههای گذشته کاملا مغفول مانده، در سند توسعه تعاون به وضوح آمده که بخش تعاون باید ۲۵ درصد اقتصاد کشور را تشکیل دهد، البته در حال حاضر این سهم کمتر از ۵ درصد است؛ برای اینکه بتوان از نهایت ظرفیت تعاونیها بهره برد، باید هم جایگاه مردمی تعاونیها را تقویت کرد و هم باور حاکمیت را به این بخش بالا برد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران با بیان اینکه آثار منفی تورم در بازار مسکن کاملا مشهود است، این بخش از سخنان خود را اینگونه جمعبندی کرد: در این سالها تورم یکسری آثار منفی در بازار مسکن داشته که یکی از این نشانهها، افزایش قیمت مسکن و به تبع آن افزایش اجارهبها است.
نگاه سرمایهای به مسکن، عامل اصلی تورّم در این بازار است
باقرپور عنوان کرد: یکی دیگر از معضلات بخش مسکن، رویکرد سرمایهای به کالایی تحت عنوان مسکن است که بیش ۵۰ از سال در کشور ما ریشه دارد و مربوط به یک یا دو دولت نیست؛ اساسا مسکن یک کالای مصرفی است و در اکثر کشورها، جامعه مسکن را به عنوان یک کالای مصرفی میشناسد، متاسفانه در کشور ما این نگاه بلعکس است، نه تنها نگاه جامعه به مسکن سرمایهای است، بلکه آمار نشان میدهد که در ۵۰ سال گذشته پس از سکه و طلا، بازار مسکن رتبه دوم بالاترین بازدهی سرمایهگذاری را داشته که بسیار اشتباه است.
وی افزود: بازدهی بازار مسکن موجب شده که نگاه جامعه به این کالای مصرفی، سرمایهای باشد، در واقع علاوه بر تورم و رشد نقدینگی که وجود دارد این نگاه سرمایهای که یک معضل فرهنگی است نیز آسیبهای جدی به این بخش وارد کرده و برای رفع آن، باید کار فرهنگی شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران با ذکر یک مثال سخنان خود را اینگونه ادامه داد: شما اگر در یک خیابان تابلوهای توقف ممنوع نصب کنید اما پارکینگ عمومی برای خودروها در نظر نگیرید، هیچ اقدام فرهنگی انجام ندادهاید، ابتدا باید بستر لازم مهیا و سپس قوانین بازدارنده وضع شود؛ در نتیجه برای اینکه این نگاه سرمایهای به بخش مسکن از بین برود، ابتدا باید بستر لازم برای سرمایهگذاریهای ملکی جایگزین، مهیا شود.
باقرپور اذعان کرد: برخی از مردم ما عطش سرمایهگذاری ملکی دارند، پس باید برای آنها موقعیتی فراهم شود که این علاقه از سمت نادرست یعنی خرید و فروش به سمت درست، یعنی تولید ابنیه مسکونی و غیر مسکونی هدایت شود تا در نتیجه تورم نیز مهار شود.
برای از بین بردن نگاه سرمایهای به مسکن، ابتدا باید زمینهسازی شود
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران با بیان اینکه ایران ظرفیتهای بسیار خوبی برای سرمایهگذاری در بخش ابنیه غیر مسکونی دارد، پیشنهادکرد: کشور ما مستعد توسعه در بخش گردشگری است، پس میتوانیم سرمایههای مردمی را به سمت ابنیه با کاربری گردشگری هدایت کنیم یا ظرفیتهای بسیار خوبی برای سرمایهگذاری در بخش ابنیه درمانی وجود دارد که در این سالها مغفول مانده است و به راحتی میتوان موقعیتی را ایجاد کرد که مردم در حوزه توسعه ابنیه درمانی سرمایهگذاری کنند که از قضا همین دو مثال بازدهی چند برابری نسبت به سرمایهگذاری در مسکن دارند، ولی مردم اطلاع چندانی از آن ندارند.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه سازندگان نسبت به ساختوساز بیمیل شدهاند، گفت: در این سالها اکثر سازندگان در بخش املاک مسکونی سرمایهگذاری کردهاند که با افزایش قیمت نهادههای ساختمانی و دیگر معضلات موجود، رغبت خود به سرمایهگذاری در این بخش را نیز از دست دادند اما اگر بتوانیم سرمایههای سرگردان را از ابنیه مسکونی به سمت ابنیه غیر مسکونی هدایت کنیم، هم تولید را افزایش دادیم و هم تورم را مهار کردهایم. تعاونیهای عمرانی زمینه هدایت سرمایههای مردمی به این بخش از صنعت ساختمان را دارند.
انتهای پیام