خبر جدید

بـی‌توجهـی به درختـان، فاجعـه‌ای ناگـوار

[ad_1]

ایسنا/خراسان رضوی نقش طبیعت و منابع طبیعی در حیات انسان‌ها و اهمیت ویژه آن در رابطه با کشاورزی و محیط‌ زیست امری غیر قابل انکار است. منابع طبیعی نقش مهم و حیاتی در زندگی موجودات زنده جانوری و انسانی داراست و بی‌تردید بدون وجود این نعمات خدادادی، انسان نمی‌تواند به حیات خود ادامه دهد.

نکته‌ای که باید به آن اشاره شود، این است که برخوردهای غیراصولی و بی‌توجهی‌ها توسط برخی افراد در زمینه جنگل، مرتع و عرصه‌های بیابانی و عدم حفاظت خاک و آبخیزها که ریشه در سالیان دراز دارد، آن‌چنان وضعیتی را به وجود آورده که کمترین تعلل در آن جایز نبوده و ادامه روند تخریب این منابع حیاتی و خدادادی با در نظر گرفتن رشد جمعیت و نیاز به تولیدات کشاورزی و دامی، فاجعه‌های ناگواری در پی دارد.

موضوع بحران آب که مخصوص کشور ما نیست (بنا به گفته صاحب‌نظران مقوله منابع طبیعی که با روند گرم شدن جهانی کره زمین، دیر یا زود جنگ قدرت‌ها بر سر آب خواهد بود) به صورت کاملا مستقیم به مساله حفاظت از عرصه‌های مرتعی و آبخیزها و تغذیه آبخوان‌ها بازمی‌گردد و یا معضلات مربوط به ریزگردها و آلودگی هوا که در بسیاری از شهرهای خراسان رضوی شاهد آن هستیم، به حفظ پوشش گیاهی و اجرای هرچه سریع‌تر طرح‌های کنترل فرسایش بادی و بیابان‌زدایی بستگی دارد.

مقام معظم رهبری نیز در خصوص اهمیت منابع طبیعی می‌فرماید «حفظ منابع طبیعی یک مساله تجملاتی نیست؛ یک مساله درجه ۲ نیست بلکه یک مساله حیاتی و از اولویت‌های توسعه پایدار است». توسعه‌یافتگی پایدار هر کشوری به توسعه یافتن منابع در اختیارآن بستگی دارد که یکی از منابع مهم در اختیار ما، جنگل‌ها و مراتع است.

                                                                                بـی‌توجهـی به درختـان، فاجعـه‌ای ناگـوار

منابع طبیعی علاوه بر تأثیرات مثبتی که بر محیط‌ زیست گیاهی و جانوری دارد، بر محیط‌ زیست شهری و انسانی نیز تأثیرگذار است.  

کاهش دی‌اکسید کربن موجود در اتمسفر، رسوب دادن گرد و غبار تا سقف ۷۰ تن در هکتار در سال، تعدیل آب و هوا در تابستان و زمستان، جذب ذرات معلق و سمی موجود در اتمسفر همچون گرد و غبار، جلوگیری از فرسایش خاک و هدررفت آب و تولید اکسیژن تا سقف ۵۰ درصد از جمله منافع زیست‌محیطی وجود جنگل‌ها و مراتع به‌شمار می‌آید.

از دیدگاه اقتصادی نیز جنگل‌ها و مراتع از زیرساخت‌های اساسی توسعه کشاورزی به‌شمار می‌رود و بدون توجه به این منابع، پرداختن به کشاورزی از درجه ریسک‌پذیری بالایی برخوردار خواهد بود و توسعه و حفاظت از جنگل‌ها و مراتع به عنوان پشتیبان و تأمین‌کننده آب و خاک مورد نیاز اراضی کشاورزی امری لازم و واجب به حساب می‌آید، ضمن این‌که زندگی روستائیان و دامداران ۱۰۰ درصد وابسته به عرصه‌های مرتعی و حجم ذخایر آبی است.                                                  

مقوله مهم در هفته منابع طبیعی گرچه همیشه با غرس درخت و درخت‌کاری همراه بوده اما دغدغه‌های ما به عنوان متولی حفاظت منابع طبیعی نواختن زنگ مدرسه‌ای یا حتی کشت ده‌ها و صدها نهال و بوته نیست. دغدغه ما حفاظت از عرصه‌های هزاران هکتاری منابع طبیعی و بعضا عدم همکاری مردم در این زمینه است.

از مسئولان محترم و مردم عزیز استدعا دارم به مساله مهم حفظ منابع طبیعی، گیاه، درخت، کشاورزی، استفاده بهینه از آب، خاک و امکانات گوناگون دیگر، به طور جدی بپردازند و همکاری و تعامل سازنده و همه‌جانبه با ما داشته باشند و امیدوارم خداوند توفیق دهد که این تلاش را مضاعف کنیم و جهت‌گیری این فعالیت‌ها به سمت و سویی باشد که بتوانیم به سطحی که واقعا مورد انتظار است، برسیم و برای آینده این بخش امیدهای بیشتری را در دل‌های خودمان زنده کنیم.

انتهای پیام

یادداشت از جواد افتخاری خبرنگار ایسنا

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا